Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tosty francuskie z chałką

Wspaniały pomysł na pyszne wykorzystanie kilkudniowej chałki. Tosty są idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a dodatek syropu klonowego i owoców wynosi je na wyższy level śniadań i deserów.
Porcje 6 kromek
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 6 kromek chałki
  • 1 duże jajko
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • syrop klonowy
  • owoce

Kroki

  • Ukrój 6 kromek chałki o grubości ok. 2 cm.
  • W głębokim talerzu rozbij jajko, roztrzep lekko widelcem. Dodaj mleko i ponownie roztrzep, aż powstanie jednolita masa.
  • Namocz przez kilka sekund z obu stron kromki chałki w jajku z mlekiem.
  • Rozgrzej masło na patelni i zmniejsz ogień.
  • Wykładaj namoczoną chałkę na patelnię. Smaż z obu stron do zrumienienia
  • Podawaj polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych owoców.
    tosty

Rady

  • Jeśli nie lubisz syropu klonowego, możesz posłodzić tosty miodem albo cukrem pudrem.
Posiłek: deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: chałka, pieczywo, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, tosty, tosty francuskie