Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Jambalaya z kurczakiem i chorizo

Wspaniałe, aromatyczne danie kuchni kreolskiej, które przygotujesz w zaledwie pół godziny!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 125 g kiełbasy chorizo
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g groszku zielonego (może być mrożony, ale nie z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka przyprawy Cajun*
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 300 g ryżu

Kroki

  • Kiełbasę chorizo obierz z osłonki i pokrój w plastry.
  • Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i wrzuć kiełbaskę.
  • Gdy chorizo będzie już lekko zarumienione, dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dodaj też sól, pieprz i przyprawę cajun.
  • Pokrój cebulę, paprykę i selera naciowego i dodaj do mięs razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż na średnim ogniu.
  • Gdy kurczak będzie zrumieniony, dodaj ryż i podsmaż chwilę, po czym zalej gorącym bulionem oraz pomidorami i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki.
  • Na 4-5 minut przed końcem gotowania dodaj groszek.
    jambalaya

Rady

*Jeśli nie znalazłeś przyprawy Cajun w sklepie, możesz ją przygotować samodzielnie. Wymieszaj 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżeczki suszonej cebuli i po jednej łyżeczce zmielonego czarnego pieprzu, tymianku i oregano.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: amerykańska, kreolska
Słowo kluczowe: cajun, chorizo, jambalaya, pierś z kurczaka, potrawka z kurczaka