Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Chałka z kruszonką

Ta puszysta chałka z kruszonką skradnie Wasze serca! Jest mięciutka, puszysta, sprężysta i idealnie maślana. Najlepsza jeszcze lekko ciepła, posmarowana masłem.
Porcje 1 chałka
Całkowity czas przygotowania 3 godziny 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 300 ml mleka lekko ciepłego
  • 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Dodatkowo do posmarowania ciasta

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub wody

Kroki

  • Jeżeli przygotowujesz chałkę ze świeżymi drożdżami przygotuj rozczyn i pozostaw go na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mleko wlej do garnka i zacznij lekko podgrzewać. Dodaj masło, niech rozpuści się w ciepłym mleku. Uważaj tylko, żeby się nie zagotowało! Zestaw z ognia do przestygnięcia.
  • Na stolnicy lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, lekko ciepłe mleko z masłem, cukier, drożdże instant lub zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Po wyrośnięcie podziel na 4 równe części. Każdą z tych części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 30 cm. (Wersja dla początkujących: Podziel ciasto na 3 części i zapleć jak warkocz).
  • Złącz wszystkie 4 paski na samych końcach i zacznij je przeplatać - dokładną instrukcję przeplatania znajdziesz w wideo powyżej.
  • Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie masa przypominająca gruboziarnisty piasek.
  • Gdy chałka podwoi swoją objętość, posmaruj ją jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody i posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut.
    chałka
Posiłek: deser
Kuchnia: polska, żydowska
Słowo kluczowe: chałka, chałka z kruszonką, ciasto drożdżowe, drożdże, drożdżowe, na słodko, śniadania na słodko, wypieki