Jeżeli przygotowujesz chałkę ze świeżymi drożdżami przygotuj rozczyn i pozostaw go na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mleko wlej do garnka i zacznij lekko podgrzewać. Dodaj masło, niech rozpuści się w ciepłym mleku. Uważaj tylko, żeby się nie zagotowało! Zestaw z ognia do przestygnięcia.
Na stolnicy lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, lekko ciepłe mleko z masłem, cukier, drożdże instant lub zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięcie podziel na 4 równe części. Każdą z tych części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 30 cm. (Wersja dla początkujących: Podziel ciasto na 3 części i zapleć jak warkocz).
Złącz wszystkie 4 paski na samych końcach i zacznij je przeplatać - dokładną instrukcję przeplatania znajdziesz w wideo powyżej.
Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie masa przypominająca gruboziarnisty piasek.
Gdy chałka podwoi swoją objętość, posmaruj ją jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut.