Go Back Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem

Fantastyczny pomysł na lekki, wegetariański obiad. Połączenie smaku pomidorów, szpinaku i parmezanu nigdy nie zawodzi.
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • litra bulionu
  • 400 ml pomidorów z puszki lub domowego przecieru pomidorowego
  • 250 g tortellini
  • 150 g świeżego szpinaku
  • parmezan do podania
  • łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego pomidory z puszki lub przecier. Dodaj oregano, bazylię i gotuj ok. 10 minut.
  • Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Minutę przed zakończeniem czasu gotowania pierożków, dorzuć szpinak.
  • Podawaj z dodatkiem startego parmezanu.
Posiłek: kolacja, obiad, zupa
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: obiad bez mięsa, obiad wegetariański, pomidory, szpinak, szybki obiad