Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów

Pyszny i prosty pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • 10-12 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Kroki

  • Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki za pomocą dużej łyżki.
  • Skrop awokado sokiem z cytryny lub limonki i posól. Rozgnieć widelcem (mogą zostać nieduże grudki).
  • Pomidorki przekrój na pół i przełóż do miseczki.
  • Dodaj do nich oliwę, ocet, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Kromki chleba zrumień na patelni albo w piekarniku.
  • Przełóż chleb na talerze. Posmaruj kromki pastą z awokado i wyłóż na nie sałatkę z pomidorów.

Rady

  • Nie musisz smarować niczym pieczywa przed położeniem na patelnię, jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą.
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: awokado, fit przepis, fit śniadanie, pieczywo pełnoziarniste, tosty, wege