Rozmrożony szpinak dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Wrzuć na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś przez 5 minut. Po tym czasie zestaw patelnię z ognia.
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czonsku. Po chwili dodaj obie puszki pomidorów, bazylię, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5-7 minut.
Do szpinaku dodaj ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
Do formy do pieczenia wlej tyle sosu pomidorowego, by przykrył dno.
Nadziewaj rurki cannelloni masą szpinakowo-serową i układaj w formie blisko siebie.
Gdy zapełnisz całą formę makaronem, zalej go pozostałym sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35-40 minut, aż mozzarella się zrumieni.