Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku - możesz to zrobić łyżką albo rękami.
Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.