Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym

Ten pyszny makaron to idealny pomysł na prosty, ale elegancki obiad.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 400 g filetu z łososia
  • 400 g szparagów zielonych
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 cytryny skórka otarta z obu i sok wyciśnięty z jednej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pęczek koperku
  • oliwa

Kroki

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filet z łososia i szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Polej je oliwą, posyp gruboziarnistą solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i piecz przez 12 minut.
    400 g filetu z łososia, 400 g szparagów, oliwa
  • W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Przed odcedzeniem, zachowaj duży kubek wody z gotowania.
    300 g makaronu
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej śmietankę i ser mascarpone. Dodaj sok z cytryny i skórkę.
    250 g mascarpone, 150 ml śmietany 18%, 2 cytryny
  • Dodaj na patelnię połowę wody z gotowania oraz makaron, wymieszaj.
  • Dodaj szparagi, koperek, łososia i ponownie wymieszaj. Dolej pozostałą wodę z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek koperku
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: łosoś, makaron, makaron z sosem, obiad dla dwojga, obiad z łososiem, obiad z makaronem, obiad ze szparagami, pomysł na łososia, pomysł na szybki obiad, szparagi