Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Ten kremowy makaron z pieczarkami i porem to pyszny i sycący obiad bez mięsa, który przygotujesz w 15 minut!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g pieczarek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 duże pory biała część
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g parmezanu + dodatkowo do podania
  • pęczek natki pietruszki posiekanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

Kroki

  • Pory i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw szklankę wody zgotowania.
    400 g makaronu
  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj pieczarki, skrop sokiem z cytryny i smaż przez 4-5 minut, aż zaczną się rumienić.
    400 g pieczarek, oliwa, sok z ½ cytryny
  • Dodaj pora i czosnek, smaż przez 5 minut, aż por zacznie mięknąć.
    2 duże pory, 2 ząbki czosnku
  • Wlej bulion, dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 3-4 minuty.
    250 ml bulionu warzywnego
  • Dodaj śmietankę i makaron. Wsyp starty parmezan i wlej wodę z gotowania makaronu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    250 ml śmietany kremówki, 50 g parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
    pęczek natki pietruszki
  • Wymieszaj, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj posypane dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: brązowe pieczarki, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, makaron z sosem grzybowym, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, obiad z makaronem, pieczarki, por, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad