Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Różowe jajka faszerowane

Różowe jajka faszerowane to pyszna i piękna ozdoba na wielkanocny stół.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 15 min.

Składniki

Zalewa buraczana

  • 4 buraczki
  • 400 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Dodatkowo

  • 8 jajek
  • 1 czubata majonezu
  • łyżeczki musztardy
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Buraki gotuj w wodzie przez 20 minut z dodatkiem soli i cukru.
    4 buraczki, 400 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru
  • Zdejmij z ognia, wyjmij buraki z garnka i dodaj ocet. Odstaw do ostudzenia.
    100 ml octu jabłkowego
  • Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Zalej lodowatą wodą, obierz ze skorupek.
    8 jajek
  • Jajka włóż do zalewy na minimum 2 godziny.
  • Po tym czasie przekrój jajka na pół, wyjmij z nich żółtka. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, koperek, szczypiorek, sól i pieprz.
    1 czubata majonezu, 1½ łyżeczki musztardy, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Nafaszeruj jajka, posyp dodatkową porcją koperku i świeżo zmielonym pieprzem.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, jajka, jajka faszerowane, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, potrawy wielkanocne, różowe jajka, różowe jajka faszerowane, śniadania, wielkanoc