Buraki gotuj w wodzie przez 20 minut z dodatkiem soli i cukru.
4 buraczki, 400 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru
Zdejmij z ognia, wyjmij buraki z garnka i dodaj ocet. Odstaw do ostudzenia.
100 ml octu jabłkowego
Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Zalej lodowatą wodą, obierz ze skorupek.
8 jajek
Jajka włóż do zalewy na minimum 2 godziny.
Po tym czasie przekrój jajka na pół, wyjmij z nich żółtka. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, koperek, szczypiorek, sól i pieprz.
1 czubata majonezu, 1½ łyżeczki musztardy, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
Nafaszeruj jajka, posyp dodatkową porcją koperku i świeżo zmielonym pieprzem.