Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Puszyste czekoladowe pancakes

Te puszyste placki czekoladowe to przepyszny pomysł na śniadanie lub na deser. Super proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie!
Porcje 14 placków
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Kroki

  • W pierwszej, większej misce wymieszaj suche składniki.
    170 g mąki pszennej, 30 g kakao, 1½ łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
    200 ml mleka, 2 duże jaja, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj rózgą do połączenia składników.
  • Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki na małym/średnik ogniu przez ok. 2 minuty, do pojawienia się bąbelków na powierzchni i ścięcia boków. Przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
    olej roślinny
  • Podawaj z sosem czekoladowym, świeżymi owocami, konfiturą lub orzechami.
Posiłek: deser, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: czekolada, czekoladowe pancakes, pancakes, placki, placki czekoladowe, placki śniadaniowe, pomysł na śniadanie, puszyste pancakes