Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe

Te super proste i przepyszne puszyste oponki z piekarnika to idealny pomysł na tłusty czwartek (i nie tylko!).
Porcje 6 oponek
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Sprzęt

  • forma na donuty o standardowym wymiarze

Składniki

  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru brązowego
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500

Dodatkowo

  • olej do posmarowania formy

Cukier cynamonowy

  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczki cynamonu

Kroki

  • W misce wymieszaj mokre składniki.*
    80 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 50 ml mleka, 50 ml oleju roślinnego, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dodaj do nich suche składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
    ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g cukru brązowego, 150 g mąki pszennej
  • Formę na donuty posmaruj niewielką ilością oleju.
    olej
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do formy na wysokość ok. ¾.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 10-12 minut.
  • Po upieczeniu przestudź 2-3 minuty na kratce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym.
    100 g drobnego cukru do wypieków, 1½ łyżeczki cynamonu

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto na karnawał, donut, donuty, oponki, oponki serowe, oponki z piekarnika, pieczone donuty, pieczone oponki, przepisy na tłusty czwartek