Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Idealne ciasto na pierogi

Zapisz ten przepis na idealne ciasto na pierogi, by zawsze cieszyć się smakiem delikatnych i miękkich faszerowanych pyszności.
Porcje 40 pierogów
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ łyżeczki soli

Kroki

  • Przesyp mąkę na stolnicę, dodaj sól. Wlej większość wody i olej i zacznij zagniatać ciasto.
    500 g mąki pszennej, 250 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju, ¾ łyżeczki soli
  • Gdy składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę, dolewaj powoli pozostałą wodę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 15-20 minut na blat.
  • Po tym czasie podziel ciasto na części, każdą rozwałkuj na cienki placek (gdy wałkujesz jedną, pozostałe części czekają w misce pod przykryciem, by ciasto nie wysychało), wykrawaj foremką lub szklanką kółka.
  • Nałóż łyżeczkę farszu na wykrojone kółko i dokładnie zlep brzegi palcami.
  • Wrzucaj gotowe pierogi na gotującą się, osoloną wodę i gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: ciasto na pierogi, idealne ciasto na pierogi, pierogi, tani obiad, tradycyjne potrawy