Przesyp mąkę na stolnicę, dodaj sól. Wlej większość wody i olej i zacznij zagniatać ciasto.
500 g mąki pszennej, 250 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju, ¾ łyżeczki soli
Gdy składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę, dolewaj powoli pozostałą wodę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.
Przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 15-20 minut na blat.
Po tym czasie podziel ciasto na części, każdą rozwałkuj na cienki placek (gdy wałkujesz jedną, pozostałe części czekają w misce pod przykryciem, by ciasto nie wysychało), wykrawaj foremką lub szklanką kółka.
Nałóż łyżeczkę farszu na wykrojone kółko i dokładnie zlep brzegi palcami.
Wrzucaj gotowe pierogi na gotującą się, osoloną wodę i gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia.