Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Sos pieczarkowy

Klasyczny sos pieczarkowy to pyszny dodatek do wielu dań, jak kopytka, placki ziemniaczane czy pieczone mięsa.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżki masła klarowanego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki posiekanej

Kroki

  • Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
    500 g pieczarek
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
    1 duża cebula
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulkę. Smaż 1-2 minuty.
    ½ łyżki masła klarowanego
  • Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Posyp pieczarki mąką pszenną, wymieszaj i dodaj bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
    ½ łyżki mąki pszennej, 200 ml bulionu warzywnego
  • Dodaj śmietankę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    1 łyżka musztardy Dijon, 200 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek natki pietruszki
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami: kopytkami, plackami ziemniaczanymi czy makaronem.
Posiłek: dodatek do obiadu
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, klasyczny sos pieczarkowy, pieczarki, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos do kopytek, sos do makaronu, sos grzybowy ze śmietaną