Cofnij Email Link
+ servings
5 na 7 głosów

Babeczki cytrynowe

Te babeczki cytrynowe są idealne - wilgotne, mięciutkie, lekkie i super cytrusowe!
Porcje 24 babeczki
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 450 lub 480
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • Maślankę wymieszaj w dużym kubku z sokiem z cytryny. *
  • W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajko, po jednej sztuce, dokładnie ubijając.
  • Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
  • Dodawaj mąkę w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników.
  • Przełóż do foremek (wypełnione do ok. 3/4 wysokości) i piecz przez 25 minut, do suchego patyczka

Rady

*Wskazówki:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: babeczki, babeczki cytrynowe, ciasta, cytryna, deser, deser na święta, letni deser, lukier, muffiny, muffiny cytrynowe, na słodko, prosty deser, szybki deser