Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem na pełnoziarnistym spodzie to przepyszne wiosenne ciasto. Idealne kruchy, maślany spód, słodki budyń i kwaskowy rabarbar to fantastyczne połączenie.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 30 g migdałów
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka cukru

Budyń

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 500 g rabarbaru

Kroki

  • Migdały rozdrobnij w blenderze, by miały konsystencję drobnego piasku.
  • Przełóż migdały do miski i dodaj mąkę razową, cukier, jajko i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć szybko na jednolitą masę.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Przygotuj budyń. Proszki budyniowe rozmieszaj w kubku ze 100 ml mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj.
  • Gdy mleko zacznie się mocno gotować dodaj budynie, cały czas energicznie mieszając. Wyłącz ogień i cały czas mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
  • Rabarbar umyj i pokrój w niedużą kostkę.
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/5 ciasta, owiń znowu w folię i włóż do zamrażarki. Pozostałą część ciasta rozwałkuj. Ułóż je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż na nie przestudzony budyń, a na nim ułóż rabarbar. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce na rabarbar.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 minut.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto kruche, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, ciasto z owocami, fit deser, fit przepis, letni deser, letnie ciasto, owocowy deser, rabarbar, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski, zdrowy deser, zdrowy przepis