Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem i brokułem to pyszny pomysł na obiad. Warstwa chrupiącego sera i kremowe wnętrze to idealne połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 350 g makaronu np. penne lub fusilli
  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g brokułu
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml mleka
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 150 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera cheddar

Kroki

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj o zachowaniu szklanki wody z gotowania przed odcedzeniem.
  • Brokuł ugotuj al dente. Łososia pokrój w kostkę.
  • Na patelni podgrzej nieco oliwy i wrzuć łososia. Skrop go sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 1-2 minut z każdej strony, aż będzie złoty i rumiany.
  • Dodaj na patelnię ugotowany makaron, serek kanapkowy, mleko, sól, pieprz i połowę wody z makaronu. Dokładnie wymieszaj, aż serek się rozpuści.
  • Dodaj brokuły oraz starty parmezan i starty cheddar. Wymieszaj.
  • Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj pozostałą wodę z gotowania makaronu.
  • Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli (lub posyp startą mozzarellą) i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15-20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: łosoś, makaron, makaron z sosem, mozzarella, niedzielny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad z makaronem, parmezan, szybki obiad, zapiekanka