Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj o zachowaniu szklanki wody z gotowania przed odcedzeniem.
Brokuł ugotuj al dente. Łososia pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej nieco oliwy i wrzuć łososia. Skrop go sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 1-2 minut z każdej strony, aż będzie złoty i rumiany.
Dodaj na patelnię ugotowany makaron, serek kanapkowy, mleko, sól, pieprz i połowę wody z makaronu. Dokładnie wymieszaj, aż serek się rozpuści.
Dodaj brokuły oraz starty parmezan i starty cheddar. Wymieszaj.
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj pozostałą wodę z gotowania makaronu.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli (lub posyp startą mozzarellą) i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15-20 minut.