Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami

Pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Aromatyczna szynka parmeńska idealnie pasuje do delikatnego dorsza. To wszystko z dodatkiem soczystych warzyw.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki pesto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój w kostkę cukinię, paprykę i pomidory. Przełóż do miski.
  • W blenderze zmiksuj oliwę z oliwek, ocet winny i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przelej zblendowany sos do warzyw i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż warzywa do formy do pieczenia.
    warzywa
  • Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut.
  • Polędwicę z dorsza podziel na 5 części i posyp je solą i pieprzem.
  • Górę każdej z części wysmaruj pesto i owiń dokładnie dwoma plastrami szynki parmeńskiej.
  • Gdy minie 15 minut pieczenia warzyw, wyjmij je z piekarnika, ułóż na nich rybę i wstaw z powrotem na 15-20 minut (w zależności od grubości płatów ryby).
    pieczony dorsz w szynce
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: danie główne, dorsz, fit przepis, obiad dla rodziny, ryba, rybny obiad, szybki obiad, szynka parmeńska