Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Pyszna przekąska, którą przygotujesz w 30 minut. Wystarczą tylko 3 składniki!

Składniki

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 110 g sera cheddar
  • 1 duże jajko
  • dowolne przyprawy (u mnie bazylia)

Kroki

  • Rozłóż płat ciasta francuskiego na desce. Posmaruj go dokładnie roztrzepanym jajkiem.
  • Posyp ciasto przyprawami.
  • Całą powierzchnię ciasta posyp startym serem.
    ciasto
  • Pokrój ciasto na 2-cm paski. Zwiń każdy serem do środka.
  • Paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj paluszki resztką jajka.
    serowe paluszki z ciasta francuskiego
  • Wstaw paluszki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejsz do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut.
Posiłek: lunch, przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cheddar, ciasto francuskie, przekąska, przekąska meczowa