Cofnij Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Młoda kapusta zasmażana

Ta młoda kapusta została przygotowana bez dodatku mięsa, ale smakuje równie pysznie, co tradycyjna wersja.
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 600-700 ml wody
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w dość dużą kostkę.
    młoda kapusta
  • W dużym garnku (u mnie 5-litrowym) zeszklij cebulę na odrobinie masła klarowanego.
  • Dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, i pieprz. Wlej wodę i zamieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Chwilę przed końcem czasu gotowania kapusty przygotuj zasmażkę - w garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj, aż lekko się zarumieni.
  • Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu, jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
  • Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: jarski obiad, kapusta, tani obiad, wege