Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym

Ten prosty pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym to rewelacyjny pomysł na fit deser, który przyniesie orzeźwienie w upalny dzień.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 6 łyżek nasion chia
  • 200 ml mleczka kokosowego (z puszki, nie light)
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 mango
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść borówek

Kroki

  • Do miski wsyp nasiona chia. Następnie wlej oba rodzaje mleka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystko energicznie za pomocą trzepaczki.
  • Przykryj miskę folią lub talerzem i odstaw na 10 minut na blacie.
  • Przemieszaj pudding, przykryj miskę i odstaw na kolejne 10 minut.
  • Wymieszaj pudding po raz ostatni, przykryj go szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Obierz mango. 3/4 miąższu zmiksuj w blenderze na mus, a pozostałą część pokrój w kostkę.
  • Układaj pudding i mus z mango wymiennie w pucharkach lub słoiczkach. Udekoruj wiórkami kokosowymi, kostkami mango i borówkami.
Posiłek: deser, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: angielski deser, deser w pucharku, fit deser, mango, mleczko kokosowe, nasiona chia, pudding, pudding chia, szybki deser w pucharku, zdrowy deser