Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Idealne jajko na miękko

Najlepszy przepis na jajko na miękko - z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 4 jaja wielkość L
  • 400 ml wody
  • sól

Kroki

  • Sprawdź, czy jajka, które masz zamiar ugotować są w temperaturze pokojowej. Jeśli nie, ogrzej je chwilę w ciepłej wodzie.
  • W garnku z szerokim dnem zagotuj wodę.
  • W oczekiwaniu na to, aż woda się zagotuje, umyj jajka.
  • Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zacznij wkładać do niej jajka przy pomocy łyżki.
  • Po włożeniu jaj do wody, nastaw minutnik - w przypadku jaj wielkości L będzie to 5,5 minuty.
  • Gdy upłynie czas gotowania jaj, natychmiast zdejmij garnek z kuchenki i zalej jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jaja, jajko na miękko