Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem to pomysł na pyszny i efektowny makowiec. Wilgotne i puszyste ciasto maślane w połączeniu z aromatyczną, pełną bakalii masą makową to wymarzone połączenie na Święta.
Porcje 9 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 180 ml mleka lekko ciepłego
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 2 jaja
  • 70 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 350 g masy makowej

Dodatkowo

  • 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
  • Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, lekko ciepłe mleko, masło, jaja i sól. Zagniataj, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyjmij ciasto z miski i przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Zagnieć je przez chwilę i podziel na 4 równe kulki.
  • Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm.
  • Pierwszy placek przełóż na papier do pieczenia (który później zsuniesz na blachę do pieczenia) i nałóż 1/3 masy makowej. Rozsmaruj pozostawiając ok. 1 cm od brzegu.
  • Na to połóż drugi placek i znowu rozsmaruj masę. Następnie kolejny placek ciasta i ostatnia porcja masy makowej. Na górę połóż ostatni placek i wyrównaj brzegi.
  • Odciśnij środek ciasta szklanką o średnicy 7-8 cm.
  • Przekrój ciasto na 4 części (jak wskazówki zegara wskazujące godzinę 12, 3, 6 i 9), które podziel następnie na pół i jeszcze raz na pół. Weź w dłonie 2 paski znajdujące się obok siebie i odwiń je 2 razy od siebie. Odwijając za 3 razem, zlep je ze sobą. Powtórz z pozostałymi. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
  • Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25-30 minut. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, przykryj gwiazdę folią aluminiową.
  • Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: Drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: ciasta, ciasteczka na święta, ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, drożdże, drożdżowa gwiazda, drożdżowa gwiazda z makiem, drożdżowe, drożdżowe z makiem, drożdżówki, gotowa masa makowa, klasyczne ciasto, mak, makowiec, makowiec z gotowej masy makowej, masa makowa, masa makowa z puszki, prosty przepis, przepis na święta