Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, lekko ciepłe mleko, masło, jaja i sól. Zagniataj, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyjmij ciasto z miski i przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Zagnieć je przez chwilę i podziel na 4 równe kulki.
Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm.
Pierwszy placek przełóż na papier do pieczenia (który później zsuniesz na blachę do pieczenia) i nałóż 1/3 masy makowej. Rozsmaruj pozostawiając ok. 1 cm od brzegu.
Na to połóż drugi placek i znowu rozsmaruj masę. Następnie kolejny placek ciasta i ostatnia porcja masy makowej. Na górę połóż ostatni placek i wyrównaj brzegi.
Odciśnij środek ciasta szklanką o średnicy 7-8 cm.
Przekrój ciasto na 4 części (jak wskazówki zegara wskazujące godzinę 12, 3, 6 i 9), które podziel następnie na pół i jeszcze raz na pół. Weź w dłonie 2 paski znajdujące się obok siebie i odwiń je 2 razy od siebie. Odwijając za 3 razem, zlep je ze sobą. Powtórz z pozostałymi. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25-30 minut. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, przykryj gwiazdę folią aluminiową.
Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.