Następnego dnia zagotuj grzyby w tej wodzie, w której się moczyły. Gotuj przez 20-25 minut, aż grzyby będą miękkie.
Wodę z gotowania grzybów przelej do dużego garnka. Grzyby możesz wykorzystać np. do zrobienia uszek.
Obierz buraki, marchewkę, pora (białą część), pietruszkę i selera. Pokrój na 2-3 mniejsze części i włóż do garnka.
Jabłko umyj, przekrój na pół, pozbądź się gniazda nasiennego i włóż do garnka.
Cebulę obierz, przekrój na pól, opal nad palnikiem i dodaj do warzyw.
Dodaj ziele angielskie, pieprz, majeranek i liście laurowe i zalej 2 litrami wody.
Gotuj na małym ogniu (zupa ma tylko lekko mrugać - zbyt mocno gotowana straci swój piękny kolor) przez 1½ godziny.
Odcedź zupę i dodaj do niej zakwas i sok z cytryny. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw solą i cukrem do smaku.