Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Barszcz wigilijny czerwony

Barszcz wigilijny czerwony na zakwasie to jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Jest pyszny solo, popijany z kubka lub w towarzystwie uszek grzybowych.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 10 g suszonych grzybów prawdziwków, podgrzybkó
  • 250 ml wody
  • 1 kg buraków
  • 2 litry wody
  • 300 ml zakwasu z buraków
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • ½ korzenia selera
  • 1 jabłko
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Kroki

Wieczór wcześniej

  • W niedużym garnku umieść suszone grzyby i zalej 250 ml wody. Odstaw do namoczenia na noc.

W dniu przygotowania

  • Następnego dnia zagotuj grzyby w tej wodzie, w której się moczyły. Gotuj przez 20-25 minut, aż grzyby będą miękkie.
  • Wodę z gotowania grzybów przelej do dużego garnka. Grzyby możesz wykorzystać np. do zrobienia uszek.
  • Obierz buraki, marchewkę, pora (białą część), pietruszkę i selera. Pokrój na 2-3 mniejsze części i włóż do garnka.
  • Jabłko umyj, przekrój na pół, pozbądź się gniazda nasiennego i włóż do garnka.
  • Cebulę obierz, przekrój na pól, opal nad palnikiem i dodaj do warzyw.
  • Dodaj ziele angielskie, pieprz, majeranek i liście laurowe i zalej 2 litrami wody.
  • Gotuj na małym ogniu (zupa ma tylko lekko mrugać - zbyt mocno gotowana straci swój piękny kolor) przez 1½ godziny.
  • Odcedź zupę i dodaj do niej zakwas i sok z cytryny. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw solą i cukrem do smaku.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: barszcz czerwony, barszcz czerwony wigilijny, barszcz wigilijny, buraki, kuchnia polska, potrawy świąteczne, potrawy wigilijne, tradycyjna zupa, tradycyjne potrawy, zupa, zupa wigilijna