Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem to pyszny pomysł na kolację czy zdrowy obiad. Możecie ją też spakować do lunchboksu i zabrać do pracy lub szkoły.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 600 g batatów
  • 200 g soczewicy np. zielonej lub brązowej
  • 200 g sera koziego
  • 100 g rukoli
  • 70 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Miodowy winegret

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Bataty obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej oliwą, posól i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż bataty będą miękkie.
  • Do garnka wsyp soczewicę i zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól i ugotuj (czas gotowania będzie się różnić w zależności od rodzaju soczewicy, np. zielona ok. 20 minut, a brązowa nawet 40-45 minut).
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj w słoiku lub w miseczce.
  • Na dużym talerzu lub w misce umieść ostudzone bataty, soczewicę, pokruszony na mniejsze kawałki ser kozi, posiekane orzechy, żurawinę, rukolę. Polej miodowym winegretem.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bataty, kozi ser, lunch, lunch do pracy, lunchbox, meal prep, pieczone bataty, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z batatami, sałatka z kozim serem, sałatka z soczewicy, soczewica, winegret, zdrowa kolacja, zdrowy lunch, zdrowy obiad, zdrowy przepis