Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie to przepyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Upiecz je z ćwiartkami ziemniaków i podawaj z ulubionymi warzywami.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Składniki

  • 4 nogi kurczaka (ok. 1000-1200 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy

Marynata miodowo-musztardowa

  • 3 łyżeczki musztardy dijon gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon gładkiej
  • łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ziemniaki obierz (młode tylko umyj) i pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
  • W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Nasmaruj nią kurczaka i przełóż wszystko do natłuszczonej formy do pieczenia.
  • Dodaj ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg). Piecz przez 50 minut, aż mięso będzie bez problemu odchodzić od kości. Jeśli mięso lub ziemniaki będą się zbyt mocno rumienić, przykryj formę folią.
  • Podawaj z dodatkiem ulubionej sałaty, marchewki z groszkiem lub fasolki szparagowej.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, kurczak, musztarda, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos musztardowy, szybki obiad, tani obiad, udka z kurczaka, zapiekanka z kurczakiem, ziemniaki