Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami (bez drożdży) to idealny pomysł na pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek czy deser. Te puszyste i chrupiące racuszki smakują najlepiej posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 małe jabłka
  • masło klarowane do smażenia

Kroki

  • Jabłka obierz ze skórki, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę.
  • W misce rozmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj mleko i jaja.
  • Wmieszaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (1 czubata łyżka stołowa = 1 placek).
  • Smaż na złoty kolor przez ok. 2 minuty i przewróć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze ok. 1 minutę.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dodatkiem dżemu.
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, podwieczorek, śniadanie
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: chrupiące placki, chrupiące racuchy z jabłkami, chrupiące racuchy z jabłkiem, jabłka, jabłko, placki, placki śniadaniowe, podwieczorek, prosty przepis, prosty przepis na placki, przepis babci, puszyste placki, racuchy, racuchy z jabłkami, racuchy z jabłkiem, racuszki, smaki dzieciństwa, szybkie racuchy z jabłkiem