Ten prosty przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych jest w moim top 5 jesiennych przepisów. Do przygotowania go użyjcie prawdziwków, podgrzybków lub kurek.
Grzyby opłucz szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Gdy wyschną, pokrój je na mniejsze kawałki - odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na dwie lub cztery części (gdy większe).
Szalotkę pokrój w drobne plastry.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj.
Po chwili wlej wino i zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
Gdy ok. 1/2 płynu wyparuje, dodaj grzyby i drugą łyżkę masła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym/średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, regularnie mieszając.
Dodaj śmietanę i gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z makaronem, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do mięsa.
Rady
*Białe wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy
Słowo kluczowe: borowiki, grzyby, kurki, obiad bez mięsa, podgrzybki, prawdziwki, sos, sos do makaronu, sos grzybowy, sos grzybowy ze śmietaną, sos kurkowy, sos z grzybów leśnych, sos ze świeżych grzybów