Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Sos grzybowy

Ten prosty przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych jest w moim top 5 jesiennych przepisów. Do przygotowania go użyjcie prawdziwków, podgrzybków lub kurek.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych podgrzybków, prawdziwków, kurek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina*
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • garść natki pietruszki posiekanej

Kroki

  • Grzyby opłucz szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Gdy wyschną, pokrój je na mniejsze kawałki - odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na dwie lub cztery części (gdy większe).
  • Szalotkę pokrój w drobne plastry.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj.
  • Po chwili wlej wino i zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
  • Gdy ok. 1/2 płynu wyparuje, dodaj grzyby i drugą łyżkę masła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym/średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, regularnie mieszając.
  • Dodaj śmietanę i gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  • Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawaj z makaronem, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do mięsa.

Rady

*Białe wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: borowiki, grzyby, kurki, obiad bez mięsa, podgrzybki, prawdziwki, sos, sos do makaronu, sos grzybowy, sos grzybowy ze śmietaną, sos kurkowy, sos z grzybów leśnych, sos ze świeżych grzybów