Umyj kalafiora i osusz.
Wykrój głąb i przekrój kalafiora na pół, a następnie krój go dalej na ok. 2-cm plastry. Fragmenty, które udało się pokroić w plastry, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe fragmenty odłóż do miski.
Nastaw wodę w dużym garnku do gotowania ziemniaków i kalafiora. Pamiętaj posolić!
Składniki marynaty do kalafiora, czyli oliwę, papryki, sól i czosnek wymieszaj w miseczce.
Zważ pozostałe części kalafiora i obierz tyle samo ziemniaków. Pokrój je w mniejsze części, by szybciej się ugotowały.
Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut, a następnie dorzuć do nich kalafiora i gotuj kolejne 10 minut.
Nasmaruj kalafiora na blasze marynatą z obu stron i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół). Piecz przez 30 minut, obracając w połowie pieczenia.
Odcedź warzywa, dodaj masło, mleko i gałkę muszkatołową. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Przełóż puree na talerz i ułóż na nim steki. Podawaj z salsą pomidorowem, zieloną fasolką lub sałatą.