Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Paella z krewetkami i chorizo

Paella z krewetkami i chorizo to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny czy kolację ze znajomymi.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Patelnia o średnicy 28 cm

Składniki

  • 200 g chorizo
  • 350 g dużych krewetek surowych, w pancerzach
  • 250 g ryżu do paelli lub ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 100 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Kroki

  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Pokrój pomidora w kostkę.
  • Chorizo pokrój w plastry.
  • Podsmaż chorizo na patelni przez 3 minuty.
  • Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidora. Smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Wsyp na patelnię ryż i dokładnie wymieszaj, aż stanie się przezroczysty.
  • Rozłóż ryż równomiernie na patelni i wlej gorący bulion, zamieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Staraj się jak najrzadziej i najkrócej mieszać, by nie wyzwalać skrobi z ryżu. Ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn.
  • Dodaj na patelnię zielony groszek, wymieszaj. Następnie ułóż krewetki na wierzchu i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż będą gotowe.
  • Zestaw patelnię z ognia i daj potrawie odpocząć ok. 5 minut.
  • Podawaj posypane świeżo siekaną natką pietruszki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: hiszpańska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: chorizo, krewetki, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, paella, pomysł na letni obiad, rodzinny obiad, ryż