Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Pokrój pomidora w kostkę.
Chorizo pokrój w plastry.
Podsmaż chorizo na patelni przez 3 minuty.
Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidora. Smaż przez kolejne 3 minuty.
Wsyp na patelnię ryż i dokładnie wymieszaj, aż stanie się przezroczysty.
Rozłóż ryż równomiernie na patelni i wlej gorący bulion, zamieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Staraj się jak najrzadziej i najkrócej mieszać, by nie wyzwalać skrobi z ryżu. Ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn.
Dodaj na patelnię zielony groszek, wymieszaj. Następnie ułóż krewetki na wierzchu i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż będą gotowe.
Zestaw patelnię z ognia i daj potrawie odpocząć ok. 5 minut.
Podawaj posypane świeżo siekaną natką pietruszki.