Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie z zielonymi szparagami lub lunch do pracy.
Porcje 6 porcji
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 35 min.
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 7 jajek
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 mała cebula np. dymka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g szparagów
  • olej do posmarowania formy
  • sól, pieprz
  • koperek

Kroki

  • Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni (góra-dół).
  • Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce.
  • Posiekaj drobno cebulę.
  • Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, serek wiejski, sól, pieprz i wymieszaj trzepaczką.
  • Dodaj cebulę i wymieszaj.
  • Formę do pieczenia posmaruj olejem.
  • Wlej masę jajeczną do formy. Ułóż na niej szparagi i poszarpanego łososia wędzonego.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany.
  • Podawaj z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brunch, drugie śniadanie, fit śniadanie, frittata, frittata ze szparagami, lunch, lunch do pracy, omlet, omlet ze szparagami, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadanie z jajkami, szparagi, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zielone szparagi