3 pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę (zachowaj ją - wykorzystamy ją do ciasta).*
Pokrój pomarańcze na plastry o grubości 3-4 mm.
W garnku wymieszaj 200 ml wody, 200 g cukru i sok z ½ pomarańczy. Dodaj pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Wyjmij pomarańcze z syropu i zostaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z pozostałymi 200 g cukru na jasną i puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku, dalej ubijając.
Dodaj do ciasta startą wcześniej skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
Dół tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
Ułóż na dnie podgotowane wcześniej plastry pomarańczy, a na nich rozłóż równo ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij boki foremki. Gdy ciasto przestygnie, ostrym nożem odetnij równo "górkę" ciasta i przełóż ciasto do góry nogami. Polej je syropem pozostałym po gotowaniu pomarańczy.