Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Delikatny kurczak, słodka dynia i aromatyczne grzyby to zaskakująco pyszne połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek (polecam brązowe)
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 duża cebula
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • sól, pieprz
  • 200 ml wody
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka puree z dyni opcjonalnie

Kroki

  • Przełóż suszone grzyby do miseczki i zalej je 200 ml wody. Odstaw na 60 minut.
  • Pieczarki opłucz, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
  • Dynię obierz ze skórki. Wykrój z niej gniazda nasienne i pokrój pozostały miąższ w kostkę.
  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kurczaka, posyp solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • Dolej nieco oleju na patelnię i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zrobi się miękka.
  • Dodaj na patelnię dynię, kurczaka, suszone grzyby oraz przecedzoną przez sitko wodę z namaczania grzybów.
  • Dodaj kremówkę, puree z dyni (opcjonalnie) oraz sól i pieprz i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody lub bulionu.
  • Podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, dynia piżmowa, grzyby, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z makaronem, pieczarki, pierś z kurczaka, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis