Przełóż suszone grzyby do miseczki i zalej je 200 ml wody. Odstaw na 60 minut.
Pieczarki opłucz, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
Dynię obierz ze skórki. Wykrój z niej gniazda nasienne i pokrój pozostały miąższ w kostkę.
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kurczaka, posyp solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Dolej nieco oleju na patelnię i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zrobi się miękka.
Dodaj na patelnię dynię, kurczaka, suszone grzyby oraz przecedzoną przez sitko wodę z namaczania grzybów.
Dodaj kremówkę, puree z dyni (opcjonalnie) oraz sól i pieprz i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody lub bulionu.
Podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.