Cofnij Email Link
5 na 4 głosów

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to pyszny pomysł na śniadanie, lunch czy kolację. Ta kremowa pasta jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i pożywna.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku
  • ½ małej cebuli lub 2 dymki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Kroki

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij miąższ łyżką do miski. Rozgnieć i skrop sokiem z cytryny.
  • Ugotuj jajka na twardo (ok. 8 minut). Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Dodaj do awokado.
  • Cebulę/dymkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.
  • Dodaj jogurt grecki, posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek.
  • Dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
  • Podawaj z chlebem, bułką, bajglami lub tortillą.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: awokado, brunch, dodatek do kanapek, drugie śniadanie, fit śniadanie, jaja, jajka, lunch, pasta do kanapek, pasta jajeczna, pasta na kanapki, pasta z awokado, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, szybka kolacja, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch