Go Back Email Link
+ servings
4.84 na 6 głosów

Chlebek pita

Chlebek pita to delikatne, lekkie pieczywo pochodzące z Bliskiego Wschodu. W środku miękkie i puszyste, na zewnątrz lekko chrupiące. Podczas pieczenia wytwarza się w nim charakterystyczna kieszonka, która jest idealnym miejscem na aromatyczny farsz.
Porcje 6 sztuk
Całkowity czas przygotowania 3 hours

Składniki

  • 240 ml wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypywania
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Kroki

  • Umieść w misie miksera wodę (lekko ciepłą), mąki, cukier, sól, drożdże. Zagniataj na najmniejszych obrotach przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny (do podwojenia objętości).
  • Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 6 części (ok. 100 g każda). Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Przygotuj kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, którą wstawisz do piekarnika.
  • Nastaw piekarnik na 250 stopni (góra-dół). Wstaw do niego blachę do pieczenia do nagrzania.
  • Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj kawałki ciasta na ok. 12-cm placki. Przełóż je na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.
  • Gdy piekarnik się nagrzeje, przełóż papier z plackami na gorącą blachę. Wstaw z powrotem i piecz przez 4-5 minut.
Posiłek: bułki
Kuchnia: bliskowschodnia, izraelska, libańska, syryjska
Słowo kluczowe: chlebek, chlebek pita, do kanapek, dodatek do kanapek, domowe pieczywo, kanapka, kuchnie świata, pieczywo, pita, zdrowe pieczywo