Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kurczak curry z papryką

Kurczak curry z papryką to pyszny pomysł na obiad w orientalnym stylu. Bogaty, aksamitny sos, soczysty kurczak i kolorowe warzywa to idealne połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 3-4 cm kawałek świeżo startej kurkumy lub 2 łyżeczki świeżej
  • łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana kolendra lub bazylia do podania
  • ryż basmati lub jaśminowy
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski, cebulę w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 4-5, aż zacznie się lekko rumienić, a następnie przełóż mięso na talerz.
  • Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj pastę curry*. Podsmażenie pozwoli wydobyć z niej cały aromat. Smaż przez 1 minutę.
  • Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj z powrotem kurczaka.
  • Dodaj mleczko kokosowe, pastę z tamaryndowca i startą kurkumę. Dopraw solą i smaż przez 5 minut.
  • Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym, posypane posiekaną kolendrą lub tajską bazylią.

Rady

  • Przepis jest na lekko pikantną wersję curry. Dla fanów ostrzejszych dań polecam podwoić porcję pasty curry.
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: curry, curry z kurczakiem, kurczak, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, orientalny obiad, papryka, pasta curry, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, tajski obiad, tajskie curry