Go Back Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy sałatek.
Porcje 1 słoik
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 3-4 pęczki rzodkiewek
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli (30 g)
  • łodygi kopru
  • liście chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku

Kroki

  • Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój liście i ogonki. Jeśli są różnej wielkości, większe sztuki przekrój na pół, by wyrównać je z mniejszymi.
  • W dzbanku wymieszaj 1 łyżkę soli i 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody.
  • W wyparzonym, czystym słoiku układaj rzodkiewki (najściślej jak się da), czosnek, kawałki korzenia chrzanu, koper (koniecznie z baldachimami) oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  • Wlej solankę tak, by dokładnie przykryła rzodkiewki. Przykryj całość liśćmi chrzanu.
  • Przykryj słoik spodeczkiem albo talerzykiem z obciążeniem - u mnie w roli obciążenia najczęściej drugi, nieduży słoik.
  • Postaw rzodkiewki na desce albo talerzu (mogą nieco kipieć) i ustaw na blacie czy stole na 4-5 dni. Po tym czasie rzodkiewki są gotowe do jedzenia.
  • Przechowuj je w lodówce, szczelnie zakręcone.
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do kanapek, dodatek do obiadu, kiszone rzodkiewki, kiszonki, nowalijki, rzodkiewka