Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym

Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym to pyszny i bardzo prosty pomysł na obiad bez mięsa.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 360-400 g tofu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 200 g makaronu soba
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 dymki
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta płatków chilii
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • świeża kolendra
  • 1 limonka

Kroki

  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Pokrój dymkę - rozdziel część zieloną i białą. Drobno posiekaj czosnek i obrany korzeń imbiru.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę oleju sezamowego. Gdy olej zacznie skwierczeć, zmniejsz ogień i ułóż tofu, kostka obok kostki, pamiętając o odstępach. Obsmaż tofu z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
  • Przełóż tofu z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • W międzyczasie przygotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie, aż nitki przestaną się ze sobą sklejać.
  • Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju sezamowego i wrzuć czosnek, imbir i białą część dymki. Podsmażaj przez 1 minutę na średnim ogniu.
  • Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
  • W kubku wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz i wlej na patelnię. Dodaj szczyptę płatków chilli, zieloną część dymki i wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi cały makaron.
  • Dodaj tofu i smaż przez 1 minutę.
  • Zdejmij z ognia i ułóż na wierzchu cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z limonką.
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: jarski obiad, kuchnie świata, makaron, makaron gryczany, makaron soba, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, obiad z makaronem, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, soja, tofu