Makaron ugotuj al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Obierz je, jeśli to starsze i grubsze łodygi, i pokrój je drobniejszej kawałki.
Posiekaj cebulę i czosnek. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Pokrojonego kurczaka wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp przyprawami i smaż 5-7 minut, aż kawałki mięsa będą lekko złote.
Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj szparagi i smaż chwilę na średnim ogniu.
Dodaj serek wiejski, starty cheddar, makaron, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę bazylii i oregano dla intensywniejszego smaku.
Przełóż do formy do zapiekania i posyp mozzarellą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut.