Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją 2 minuty na małym ogniu, a później kolejne 2-3 minuty na większym ogniu, aż będzie złota i zrumieniona. Odstaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól. Dodaj lekko ciepłe mleko i wymieszaj.
Gdy ciasto stanie się bardziej jednolite, dodaj przestudzoną cebulę i zagnieć, aż będzie elastyczne.
Przykryj ciasto w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Każdą z części rozwałkuj ręką na wałeczek. Złóż wałek na pół i skręć go wokół własnej osi, by powstał świderek. Zlep go końcami i uformuj okrągły obwarzanek. Powtórz ze wszystkimi częściami ciasta.
Uformowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięciu posmaruj bułeczki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posyp czarnuszką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz przez 20 minut.