Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Bułki z cebulą i czarnuszką

Bułki z cebulą i czarnuszką to pyszny dodatek do śniadania czy kolacji. Bułeczki mają wyjątkowy smak.
Porcje 9 bułek
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Składniki

  • 450 g mąki typ 650
  • łyżeczki soli
  • 8 g drożdży instant
  • 280 ml mleka
  • 1 cebula
  • łyżeczki masła klarowanego
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Kroki

  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją 2 minuty na małym ogniu, a później kolejne 2-3 minuty na większym ogniu, aż będzie złota i zrumieniona. Odstaw do wystygnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól. Dodaj lekko ciepłe mleko i wymieszaj.
  • Gdy ciasto stanie się bardziej jednolite, dodaj przestudzoną cebulę i zagnieć, aż będzie elastyczne.
  • Przykryj ciasto w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (do podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Każdą z części rozwałkuj ręką na wałeczek. Złóż wałek na pół i skręć go wokół własnej osi, by powstał świderek. Zlep go końcami i uformuj okrągły obwarzanek. Powtórz ze wszystkimi częściami ciasta.
  • Uformowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po wyrośnięciu posmaruj bułeczki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posyp czarnuszką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz przez 20 minut.
Posiłek: bułki, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki śniadaniowe, czarnuszka, domowe pieczywo, pieczywo, zdrowe pieczywo