Cofnij Email Link
+ servings
5 na 11 głosów

Shepherd's pie - angielska zapiekanka pasterska

Klasyczne danie kuchni angielskiej. Ta pyszna i pożywna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, a najedzą się nią nawet największe głodomory!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 600 g jagnięciny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 80 g groszku zielonego mrożonego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • łyżki sosu Worcestershire
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju słonecznikowego. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę oraz selera naciowego. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  • Dodaj jagnięcinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż, aż mięso będzie zrumienione.
  • Dodaj, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, passatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30-35 minut.
  • Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotuj ziemniaki. Ugotuj ziemniaki i odcedź je. Postaw je na kilka sekund na ogniu, by odparował nadmiar wody.
  • Dodaj do ziemniaków mleko i masło i dobrze utłucz, aż powstanie jednolita, puszysta masa.
  • Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmij je z ognia i dodaj mrożony groszek. Wymieszaj i przełóż mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego.
  • Przykryj je ziemniaczanym puree. Widelcem zrób wzór na ziemniakach.
  • Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piecz przez 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.
Posiłek: obiad
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: groszek, jagnięcina, klasyczny obiad, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, rodzinny obiad, seler naciowy, shepherd's pie, zapiekanka, zapiekanka pasterska, ziemniaki