Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Czekoladowe pancakes na kefirze

Obłędnie czekoladowe, puszyste amerykańskie pancakes to idealny pomysł na leniwe śniadanie czy zdrowy deser.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g ciemnego kakao
  • 45 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 200 g kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Do suchych składników dodaj kefir, jajko i olej. Zmiksuj dokładnie, by pozbyć się grudek, ale staraj się to też zrobić dość szybko, by nie przebić masy.
  • Odstaw na ok. 10 minut pod przykryciem.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju roślinnego. Zmniejsz ogień na mały i łyżką wlewaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (u mnie 1 czubata łyżka = 1 placek).
  • Smaż placki przez ok. 2 minuty, aż będą bąbelkować. Przewróć na drugą stronę i smaż 30 sekund - 1 minutę, aż będą rumiane.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Posiłek: deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: czekolada, fit śniadanie, kakao, kefir, pancakes, placki, placki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko