Go Back Email Link
5 na 1 głos

Puree z dyni

Najprostszy przepis na puree z dyni. Tylko jeden składnik!
Całkowity czas przygotowania 1 hour 20 min.

Składniki

  • 1 dynia najlepiej piżmowa lub zwykła

Kroki

  • Dynię umyj, przekrój na pół i ułóż skórą do góry na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i piecz przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni), aż będzie bardzo miękka.
  • Jeśli dynia puszcza dużo wody w trakcie pieczenia, odlej ją raz lub dwa razy, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Wyjmij dynię z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
  • Wyjmij łyżką miękki miąższ dyni. Jeśli dynia jest wodnista, przełóż miąższ na sito i dokładnie odcedź. Jeśli nie ma takiej potrzeby (np. przy dyni Hokkaido), włóż miąższ do blendera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: dodatek do ciast, dodatek do deserów, dynia, puree