Wszystkie składniki na ciasteczka umieść w misie i zagnieć krótko (ręcznie lub w malakserze), tylko do połączenia składników.
300 g mąki pszennej, 150 g masła, 80 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 cytryny, 1 jajko
Uformuj kulę z ciasta, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
Podziel ciasto na dwie części. Jedną umieść na stolnicy posypanej mąką, drugą włóż z powrotem do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i powycinaj z niego ciastka. W połowie ciasteczek zrób dziurkę, np. za pomocą małego kieliszka albo tylki do kremu.
Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 15-20 minut. Powtórz te czynności z drugą partią ciasta.
Wstaw pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 °C i piecz przez 15 minut. Powtórz z drugą blachą. Przełóż ciastka na kratkę do wystudzenia.
Ciasteczka z dziurką posyp cukrem pudrem. Na ciastka bez dziurki wyłóż solidną łyżeczkę lemon curd. Przykryj je połówkami z dziurką.
cukier puder, ½ porcji lemon curd