Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką

Pysznie maślane, mocno owocowe i bajecznie proste w wykonaniu ciasto z truskawkami.
Porcje 1 forma 25 x 30 cm
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g blanszowanych migdałów
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie owocowe

  • 550 g truskawek

Kroki

Ciasto

  • Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną o proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce utrzyj miękkie masło* z cukrem na gładką, jasną, puszystą masę.
  • Do masy maślanej dodawaj stopniowo jaja, cały czas ucierając.
  • Po dodaniu wszystkich jajek, wsyp mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj powoli, aż masa będzie jednolita, gładka i dość gęsta.
  • Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyj usuń z nich szypułki. Większe owoce przekrój na pół.
  • Ułóż truskawki na wyłożonym do formy cieście. Układaj je gęsto, jedna obok drugiej.

Kruszonka

  • Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksuj krótko w blenderze.
  • Wysyp kruszonkę równomiernie na owoce.

Pieczenie

  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (góra-dół) i piecz ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto na lato, ciasto ucierane, ciasto z owocami, letnie ciasto, proste ciasto, przepis na ciasto z truskawkami, szybkie ciasto, truskawki