Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tarta ze szparagami i serem

Ta tarta ze szparagami i serem to fantastyczny pomysł na kolację czy lunch. Zakochacie się w delikatnych, zielonych szparagach i serowym nadzieniu!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • 1 Forma do tarty o średnicy 32 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 pęczek szparagów 400 - 500 g
  • 200 g sera cheddar
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • łyżeczki gałki muszkatołowej

Kroki

  • Na stolnicy lub w malakserze przygotuj ciasto - wymieszaj mąkę, jajko pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Staraj się to zrobić szybko, ale skutecznie - tak, żeby nie było widać w cieście nierozmieszanych kawałków masła.
  • Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy. Wstaw ponownie do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Połowę sera pokrój w niedużą kostkę, drugą połowę zetrzyj i wymieszaj dokładnie w misce z jajami, śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Odkrój zdrewniałe końce szparagów.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z ciasta papier wraz z obciążnikami i wstaw na kolejne 10 minut.
  • Na podpieczonym spodzie ułóż kostki sera i dodaj masę serowo-śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi. Piecz przez 45-55 minut.

Rady

  • Sekret udanego ciasta kruchego to odpowiednia temperatura składników. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki. Ważne jest też jak najszybsze zagniatanie ciasta, by nie rozgrzewać niepotrzebnie składników. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze we współpracy i idealnie kruche po upieczeniu.
  • Dodanie obciążników na spód ciasta zagwarantuje, że boki nie opadną, a dół ciasta nie wybrzuszy się.
  • W tarcie możesz wykorzystać również białe szparagi, ale pamiętaj, by je obrać.
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, ciasto kruche, drugie śniadanie, kruche ciasto, lunch, lunch do pracy, lunchbox, pomysł do lunchboxa, pomysł na kolację, pomysł na śniadanie, przepis na zielone szparagi, quiche ze szparagami, szparagi, tarta, tarta na słono, tarta wytrawna, tarta ze szparagami, tarta ze szparagami i serem, wytrawne wypieki, zdrowy lunch, zielone szparagi, zielone szparagi z piekarnika