Na stolnicy lub w malakserze przygotuj ciasto - wymieszaj mąkę, jajko pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Staraj się to zrobić szybko, ale skutecznie - tak, żeby nie było widać w cieście nierozmieszanych kawałków masła.
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy. Wstaw ponownie do lodówki na kolejne 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Połowę sera pokrój w niedużą kostkę, drugą połowę zetrzyj i wymieszaj dokładnie w misce z jajami, śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Odkrój zdrewniałe końce szparagów.
Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.
Po tym czasie zdejmij z ciasta papier wraz z obciążnikami i wstaw na kolejne 10 minut.
Na podpieczonym spodzie ułóż kostki sera i dodaj masę serowo-śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi. Piecz przez 45-55 minut.