Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Metrowiec

Metrowiec to klasyczne ciasto z dawnych lat, które zasługuje na powrót na świąteczny stół. Puszyste, delikatne biszkopty - jasny i kakaowy - w towarzystwie pysznego kremu budyniowego, oblane obłędną polewą czekoladową.
Porcje 2 ciasta
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Sprzęt

  • 2 formy do pieczenia o wymiarach 30x10 cm

Składniki

Biszkopty

  • 140 g oleju
  • 15 łyżek wody
  • 6 jajek
  • 380 g mąki pszennej tortowej +2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia czubate
  • szczypta soli

Krem budyniowy

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g masła

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietany kremówki

Kroki

Budyń

  • W misce wymieszaj proszki budyniowe, żółtko i 100 ml mleka. Pozostałe mleko i cukier podgrzej w garnku.
  • Zawartość miski wlej do mleka, które zaczyna się gotować, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
  • Zestaw garnek z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopty

  • W misie miksera umieść białka z odrobiną soli. Ubij je na sztywną pianę.
  • Dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania błyszczącej piany.
  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.
  • Następnie dodawaj powoli wodę i olej.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wmieszaj dodatkowe 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
  • Keksówki* nasmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Przełóż do nich ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, zostaw ciasto na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po tym przełóż je na kratkę do wystygnięcia.
  • Gdy ciasto będzie chłodne, pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.

Krem budyniowy

  • Zmiksuj masło na puch.
  • Dodawaj do niego całkowicie wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Miksuj dokładnie, ale nie przesadnie długo.

Składanie ciasta

  • Plastry ciasta smaruj masą budyniową i łącz naprzemiennie jasne-ciemne. Jeśli zostanie ci masy, posmaruj górę ciasta, by je wyrównać. Stwórz jedno duże ciasto lub 2 mniejsze o długości ok. 35 cm.
  • Przykryj lub włóż do pojemnika na ciasto i wstaw do lodówki do schłodzenia na min. 3h, a najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa

  • Do garnka wlej śmietanę i podgrzej ale nie doprowadź do zagotowania.
  • Wyłącz palnik i do ciepłej śmietany wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Polej ciasto polewą i posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami.
  • Krój pod skosem tak, by jeden plaster objął minimum 3 plastry biszkoptu.

Rady

*Jeśli nie masz dwóch takich samych foremek, piecz ciasto jedno po drugim.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: biszkopt, ciasta, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto biszkoptowe, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, ciasto z kremem budyniowym, kakaowy biszkopt, klasyczne ciasto, krem budyniowy, polewa czekoladowa, polewa do ciast