Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Frittata z szynką, warzywami i cheddarem

Pożywne, szybkie i zdrowe danie na każdą porę dnia.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 8 jaj
  • 75 ml mleka
  • 100 g wędliny dobrej jakości
  • 1 papryka czerwona
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 100 g sera cheddar

Kroki

  • Pokrój cebulę w plastry i paprykę w kostkę.
    frittata z szynką
  • Do miski wbij jaja, dolej mleko, sól i pieprz. Roztrzep rózgą na jednolitą masę.
  • Na rozgrzaną patelnię żeliwną wrzuć masło, a po chwili cebulę i paprykę. Duś na małym ogniu ok. 3 minuty.
  • W międzyczasie pokrój wędlinę i dorzuć na patelnię do warzyw. Smaż, aż wędlina zacznie się rumienić.
  • Dorzuć szpinak i podsmażaj, aż liście zaczną mięknąć.
  • Zdejmij patelnię z ognia i zalej masą jajeczną i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: jaja, szybkie śniadanie