Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami to idealny pomysł na letni deser. Mega wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem soczystych, słodkich brzoskwiń to strzał w 10!
Porcje 16 porcji
Czas przygotowania 20 min.
Czas pieczenia 50 min.
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 10 min.

Składniki

  • 120 g oleju
  • 3 jaja
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • 500 g brzoskwiń (ok. 4 średnie brzoskwinie)

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki (nie musisz obierać).
  • W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • W większej misce wymieszaj energicznie trzepaczką jajka z cukrem drobnym i cukrem z wanilią.
  • Dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż brzoskwinie w równomiernych odstępach.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brzoskwinie, ciasta, ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto na oleju, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z owocami, letnie ciasto, proste ciasto, prosty przepis, szybkie ciasto, szybkie ciasto z brzoskwiniami