Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to pyszny pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Jest prosta do zrobienia i pełna smaku!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 5 filetów anchois
  • kilka kaparów

Musztardowy winegret

  • ¼ szklanki oliwy
  • łyżki musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 filet anchois posiekany
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ziemniaki umyj i dobrze wyszoruj.
  • Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą i odkrój końcówki.
  • Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją zimną wodą, posól i zagotuj. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj fasolkę przez 6-14 minut (im starsza fasolka, tym dłużej się gotuje). Odcedź.
  • Ziemniaki zalej wrzątkiem, posól i gotuj je przez 10-15 minut (małe sztuki gotują się krócej, większe dłużej). Odcedź.
  • Jajka ugotuj na twardo (8 minut). Zalej je zimną wodą, by zakończyć proces gotowania. Gdy ostygną przekrój je na połówki lub ćwiartki.
  • W słoiczku lub kubku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
  • Na półmisku ułóż fasolkę, następnie ziemniaki (większe sztuki przekrój na pół) i jajka. Dodaj fileciki anchois, kapary i polej winegretem. Posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: anchois, fasola, fasolka szparagowa, jaja, jajka, kapary, musztarda, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na imprezę, sałatka z fasolką, sałatka z ziemniakami, winegret, ziemniaki