Ziemniaki umyj i dobrze wyszoruj.
Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą i odkrój końcówki.
Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją zimną wodą, posól i zagotuj. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj fasolkę przez 6-14 minut (im starsza fasolka, tym dłużej się gotuje). Odcedź.
Ziemniaki zalej wrzątkiem, posól i gotuj je przez 10-15 minut (małe sztuki gotują się krócej, większe dłużej). Odcedź.
Jajka ugotuj na twardo (8 minut). Zalej je zimną wodą, by zakończyć proces gotowania. Gdy ostygną przekrój je na połówki lub ćwiartki.
W słoiczku lub kubku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
Na półmisku ułóż fasolkę, następnie ziemniaki (większe sztuki przekrój na pół) i jajka. Dodaj fileciki anchois, kapary i polej winegretem. Posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.